top of page

In de Schijnwerper: Kunstsmid Wout van der Horst

Regelmatig zetten we een ondernemer van het bedrijventerrein in de schijnwerpers. Dit keer is dat Wout van der Horst: zesde generatie kunstsmid en sinds een aantal jaar gevestigd aan de Coloradodreef van bedrijventerrein Nieuw Overvecht.

Wout (zoon) en Axel (vader) van der Horst van Kunstsmederij van der Horst bij het Domkruis

"Ons familiebedrijf bestaat al vier generaties en ik ben de zesde generatie smid. De smederij zat oorspronkelijk gevestigd in de binnenstad, bij de Bemuurde Weerd. Dit was vroeger de industriewijk van de stad Utrecht. Gramkov, nu onze directe buur, zat vroeger ook aan de Bemuurde Weerd. In de loop van de jaren is het daar meer en meer een woonwijk geworden. Tussen al die huizen voelde het soms wel eens alsof je als enige hard aan het werk was. En we moesten daar vanwege de geluidsoverlast voor de buurt nog om vijf uur ophouden ook."

Het door Wout gerestaureerde kruis, terug op de Domtoren

"Dat is hier wel anders, hier is iedereen in de omgeving aardig en hard aan het werk. We zijn echt heel blij met onze plek. Het is een toffe straat waar de meeste buren elkaar wel kennen en een praatje maken. Als ik iets nodig heb loop ik zo bij een van de andere bedrijven naar binnen en zij ook bij ons. En de logistiek is hier veel handiger. We zitten vanaf hier zo in de stad, of op de snelweg, en onze leveranciers kunnen hier makkelijker komen. Wel zou het wat groener mogen. Ik vond het interessant om tijdens de ALV en de Kwartaalbijeenkomst te horen wat het bestuur van ONO heeft ingebracht als zienswijze voor het natuurgebied Zuilen. Al moet extra groen op het terrein niet ten koste gaan van parkeerplekken."


"Ik werk hier samen met mijn vader in hetzelfde bedrijf. Het pand delen we met het bedrijf van mijn broer. Hij houdt zich bezig met houtwerk en meubelrestauratie. Je hebt hier dus staal en hout onder één dak. Wat wij maken is echt uniek. Iedere opdracht is anders. We maken bijvoorbeeld sierhekwerk voor landgoederen, maar hebben ook gewerkt aan de restauratie van het kruis bovenop de Domtoren. RTV Utrecht heeft daar laatst een aflevering over de restauratie van de Domtoren aan besteed."

"Het vak heb ik van mijn vader en oom geleerd. Ik heb daarnaast een opleiding gedaan en bij andere bedrijven binnen gekeken, maar uiteindelijk moet je het in de praktijk leren. Pas na tien jaar kon ik echt zelfstandig werken. Dit is een van de redenen dat wij niet met stagiaires kunnen werken: ieder project is uniek en hebben geen standaard klusjes die je makkelijk aan een ander over kan dragen. We leren zelf ook bij ieder project weer bij. We hebben wel ruimte in ons pand voor een extra smid, iemand die een plek nodig heeft en deels onze gereedschappen kan gebruiken."

Naar aanleiding van het restaureren van het kruis van de Domtoren verscheen 13 december 2022 een aflevering op RTV Utrecht en Trouw schreef er een artikel over.

Vorig jaar maakte DUIC al een artikel over het werk van Kunstsmederij van der Horst, en ook RTV Utrecht maakte eerder al een kort video item over de smederij:Comentários


bottom of page