top of page

In de schijnwerper: Irma Heijnsdijk en Loes van der Heijden

Echt Waar, Nieuw Overvecht heeft er een nieuwe Werkplaats bij. Op Floridadreef nummer 102a zit sinds kort echtWaar. In deze werkplaats worden met zorg de mooiste producten gemaakt door mensen die om verschillende redenen (nog) geen plek op de reguliere arbeidsmarkt hebben gevonden. We spraken met twee van de drie oprichters: Irma Heijnsdijk en Loes van der Heijden.

"echtWaar is opgericht in 2015. Toen zaten we nog in Zuilen en hadden we vijf medewerkers. Via het wijkbureau kregen we een winkelruimte aan de Amsterdamsestraatweg. Daar groeiden we al snel uit. Het was toen ook al lastig om een nieuwe plek te vinden maar na een half jaar vonden we die aan de 2e Daalsedijk. Het was er wel erg prettig en we hadden ruimte om te groeien naar wel 21 mensen. De locatie was echter tijdelijk. Na heel lang zoeken en met behulp van een makelaar zijn we uiteindelijk een maand geleden hier op Nieuw Overvecht geland.”

“echtWaar is een werkplaats voor mensen met een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. We hebben 21 werknemers die op een of andere manier worden beperkt. Dat gaat van psychische tot lichamelijke beperkingen. Sommigen werken hier vier volle dagen, anderen zijn er twee dagdelen. Samen met begeleiders en vrijwilligers maken we producten die we kunnen verkopen. Het is een hele hechte en stabiele groep, sommigen zijn al sinds 2015 bij ons. Anderen weten via echtWaar een andere werkplek te vinden. De groep groeit dus ook nog altijd.”


“echtWaar is een ambachtelijke werkplaats met drie takken: keramiek, textiel en papier. We hergebruiken materialen tot nieuwe hoogwaardige producten. Deze producten bedenken we zelf, maar we krijgen ook opdrachten. Zeker rond de kerst weten bedrijven ons te vinden. Daarnaast zijn onze spullen in steeds meer winkels te vinden. Het keramiek is het meest populair. Ook hebben onze medewerkers hun eigen versie van de domtoren getekend en beelden we deze af op het keramiek of op posters en ansichtkaarten. Zo hebben we al een mooie collectie van wel 21 verschillende Domtorens. De papierwerkplaats is onze nieuwste tak. Hier worden notitieboekjes gemaakt van overgebleven affiches van de Stadsschouwburg of met een kaft van weesboeken die we krijgen via Books4Life of particulieren.”


"De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt om de nieuwe locatie geschikt te maken voor de werkplaats. Samen met vrienden en vrijwilligers hebben we de voormalig bloemenhandel verbouwd. We zijn begonnen met een grondige schoonmaak en een flinke verfbeurt. Ook hebben we een nieuwe keuken en ventilatiesysteem aangelegd. En we hebben met een toegankelijkheidssubsidie van de gemeente een lift en invalidentoilet aan kunnen leggen.”

“Onze werknemers moesten wel even wennen, maar die beginnen nu na een maand hun plek wel weer te vinden. Het is een hele andere omgeving van waar we eerst zaten, van de drukke Amsterdamsestraatweg, naar een rustig bedrijventerrein. Wanneer we echt goed gesetteld zijn willen we de rest van het terrein en de andere ondernemers beter leren kennen. Wie weet ontstaan er nog mooie samenwerkingen.”Comments


bottom of page