top of page

In de Schijnwerper: Ludo en Evita

Op deze website zetten we telkens een andere ondernemer in de schijnwerpers. Dit keer is de beurt aan Bijenkasten.nl en spreken we met Ludo Kolstee, eigenaar van de Timmerfabriek Overvecht en Evita van Randeraad. 


Wie heeft het bord aan de Californiëdreef niet al eens gezien? Al ruim 10 jaar worden vanaf de nummer 26 handgemaakte bijenkasten verkocht. Vanuit het hele land weten imkers het bedrijf te vinden, maar ook grote bedrijven zoals de Triodos Bank en de Universiteit Wageningen kloppen aan voor de bijenkasten. Het is in Nederland de enige producent die op deze schaal houten kasten maakt. 


“Het bedrijf is ooit gestart door mijn vader Aaron van Randeraad.” begint Evita. “hij was destijds eigenaar van Timmerfabriek Overvecht, gevestigd op nummer 14, en in zijn vrije tijd is hij imker. Toen hij zijn eerste kast kocht, dacht hij “dat kan ik beter”. Andere imkers die zijn kast zagen, kregen er ook belangstelling voor en zo groeide er al snel een bedrijf uit voort.” Bijenkasten.nl is begonnen op nummer 14” gaat Ludo verder. “Daar is de werkplaats van de Timmerfabriek waar de kasten gemaakt worden. Op den duur kwam nummer 26 er ook bij en daar is de winkel te vinden. Hier kunnen imkers op een plek alles vinden wat ze nodig hebben om bijen te houden: van kasten en voeding tot imkerpakken. En als het nodig is kunnen we ook speciale items zelf maken. De bijenkasten zelf maken we in verschillende maten, al naargelang de wens van de imker.”


“Onze kasten zijn geschikt voor bijenvolken met een koningin, dus niet voor solitaire bijen die alleen leven. Je ziet nu steeds vaker dat bedrijven een bijenkast op het dak plaatsen. De honing die er in geproduceerd wordt, geven ze bijvoorbeeld weg als relatiegeschenk of wordt gebruikt in de kantine.”“Onze klantenkring is heel divers en bestaat uit hobbyimkers, verenigingen of beroepsimkers. Die laatste groep beheert vaak 30 of meer volken. Steeds meer bedrijven houden zich actief bezig met het bestuiven van gewassen. We zien dan ook nog altijd een groei in de interesse in het houden van bijen. In het seizoen organiseren we regelmatig rondleidingen en workshops voor beginnende imkers. In Nieuw Overvecht hebben staan nog geen van onze kasten, maar we werken wel af en toe samen met ondernemers die de kasten voor anderen plaatsen.”


“We zijn een erkend leerbedrijf: in onze werkplaats bieden we ruimte aan leerlingen van o.a. het ROC om ervaring op te doen als houtbewerker. De bijenkasten zijn daar heel geschikt voor omdat het een klein overzichtelijk herhalend project is. Aan de andere kant zijn we altijd op zoek naar ervaren houtbewerkers, die zijn lastiger te vinden.” 


Vanuit het loket zijn we nu natuurlijk heel benieuwd of we dit voorjaar nog bijenkasten op het bedrijventerrein tegen gaan komen, welke ondernemer bestelt de eerste? Comments


bottom of page