top of page

In de schijnwerper: Rob Bruinsma

Velen zijn wel eens voorbij die containers langs de rondweg gereden, maar weet je ook wat daarachter schuilgaat? Verborgen in de hoek van bedrijventerrein Nieuw Overvecht zit “zo langzamerhand het best bewaarde geheim van Utrecht”: Stichting Utrechtse Lijn Besturingsbanen, opgericht in 1968. Dit is het eerste en grootste RC modelbouw complex van Nederland (en denkelijk van Europa) voor radiografisch bestuurde (RC) modelracewagens en lijnbestuurde modelvliegtuigen, met binnen en buitenbanen. We spraken met Rob Bruinsma.

“Elke dinsdagavond racen we op deze baan tegen elkaar. Weer of geen weer, de auto’s zijn regenproof, en wij ook. De wedstrijdjes op dinsdagavond zijn echt voor de lol. Een paar keer per jaar organiseren we grotere wedstrijden. In Nederland zijn nog een stuk of zes andere banen, maar die zijn kleiner dan deze. Op het rechte stuk kan je hier net de 120 km per uur aantikken met je wagen.”

“In deze hobby ben je het grootste deel van je tijd bezig met sleutelen en het afstellen van je wagen. Dat kan ook hier op de club. We hebben veel overdekte werktafels bij de circuits. Al onze leden vinden het leuk om met techniek bezig te zijn. We delen de ruimte dan ook regelmatig met modelbouwverenigingen zoals modelboten, -treinen, auto’s radiografisch on road en off road, vliegtuigen. Vanaf de jaren tachtig hadden we ook een computerclub, die deelden allerlei spellen en leerprogramma’s met elkaar. We richten onze activiteiten vanaf 1976 structureel op jongeren om hen spelenderwijs met techniek in aanraking te brengen. Onze activiteiten werden in dat kader in 1980 door minister de Koning als landelijk voorbeeld bekroond en vele nog bestaande initiatieven zijn hiervan een spinn-off.”
“In het begin hadden we geen vaste locatie. We zwierven door de stad en kwamen samen op grote verlaten parkeerplaatsen. Lijnvliegen deden we bijvoorbeeld bij de veemarkthallen. Of gebruikten de parkeerterreinen bij de Norbuislaan of het grasveld bij de Ina Boudierbakkerlaan. Nadeel was dat we steeds moesten opbouwen en weer afbreken. In 1973 kregen we door college van burgemeester en wethouders van gemeente Utrecht een plek aangewezen. Floridadreef 17; onze huidige locatie. Samen met drankhandel Nectar zijn we hier als eerste geland. Het bedrijventerrein was toen nog een grote zandheuvel.”

“We zitten hier heel fijn. We hebben goed contact met veel van de ondernemers die later deze kant op zijn gekomen. Tijdens het opbouwen en inrichten van ons terrein hebben we veel hulp gehad van onder andere onze goede buur van der Steen. Wij doen andersom weer veel boodschappen bij Jumbo of Bouwmaat. Lekkerkerker is onze vaste leverancier voor gereedschap. Autobedrijf Taris sponsort ons en we delen parkeerplaatsen met de volkstuinen naast ons.”

“De ledencontributie houden we bewust zo laag mogelijk want we willen het aantrekkelijk houden voor jonge leden om aan te sluiten en zo de jeugd instroom op peil te houden. Dat is nog wel lastig. We zien minder jeugd dan we zouden willen. Grote concurrent is denk ik de spelcomputer. Ook mensen van buiten de vereniging zijn trouwens welkom om te komen kijken en drankje of een hamburger te komen eten. Kom dus vooral een keer langs. Vanaf 19 t/m 24 september 2022 organiseren we het Europees Kampioenschap voor RC race auto’s! Kom eens kijken en de entree is gratis!”コメント


bottom of page