top of page

Verslag van Zon tot Laden

Donderdag 8 september 2022 hebben ruim 60 ondernemers en partners van de gemeente Utrecht deelgenomen aan de bijeenkomst van Zon tot Laden. We stonden stil bij de uitdagingen die er voor ondernemers in Utrecht zijn bij het realiseren van de opwek van zonne-energie en realiseren van emissieloos rijden. Het was een geslaagde en inspirerende middag. Hieronder een korte impressie van de dag.


Zon op dak & netoplossingen

Bedrijven kunnen ondanks netcongestie aan de slag met het installeren van zonnepanelen. Opgewekte energie kan afgestemd worden op het energieverbruik zodat terugleveren niet nodig is. Bedrijven kunnen ook kiezen om energie op te slaan of hun zonne-energie te gebruiken om elektrisch te gaan rijden (zie factsheet in bijlage). De gemeente ondersteunt dit met de pilot aanpak. In een haalbaarheidsstudie wordt gekeken naar deze innovatieve technieken om tot een oplossing te komen.


Floris Bruning, van adviesbureau Softenergy gaf “realtime” advies aan Hans Buijs van De Wasstraat. Bert Strijker, van EnergieCollectief Utrechtse Bedrijven (ECUB), vertelde over de collectieve aanpak op Lage Weide waar het initiatief is genomen voor een collectieve E-hub oplossing. Heb je interesse in de pilot aanpak of de E-hub? Dan kun je een e-mail sturen naar: duurzaamondernemen@utrecht.nl

Laden op bedrijventerreinen

Laden op bedrijventerreinen is nu al mogelijk. En belangrijker; de groei is goed in te passen. Uiteraard alleen als dat op een slimme manier (smart charging) gebeurt en de plannen op tijd worden besproken met netbeheerder Stedin. Dit blijkt o.a. uit het onderzoek “Outlook Bedrijventerreinen” waaruit Flip Oude Weernink van Elaad enkele highlights presenteerde. Vincent Ruijter van iWell ondersteunde dit: “een batterij kan, tijdelijk of permanent, onderdeel zijn van de oplossing”.


Regel samen met de netbeheerder jouw overgang naar emissieloos rijden en (depot)laden van jouw wagenpark en stel een ondernemersplan op. Zo kan de netbeheerder tijdig en efficiënt het elektriciteitsnet aanpassen en jij jouw voertuigen gelijk laden zodra ze geleverd zijn. Elke ondernemer, groot of klein, kan zo’n plan (laten) maken. Leonie van Driel van FutureProof:Routes, laadvermogens en brandstoffen worden bekeken, waarna een toekomstbestendige TCO voor de lange en korte termijn wordt opgesteld. Een plan dat kan worden besproken met de netbeheerder”.


Meer informatie vind je via links in de presentatie. Contact met netbeheerder Stedin kan via Jan-willem.senft@stedin.net. Voor overige vragen Team Emissieloos Vervoer Gemeente Utrecht: utrechtelektrisch@utrecht.nl.

Verder nog vragen?

Heb je naar aanleiding van het verslag van deze bijeenkomst nog vragen over het opwekken van zonne-energie of emissieloos rijden voor jouw bedrijf? Of heb je andere (duurzaamheids-) onderwerpen waar je nog mee zit?

Bekijk de website: Duurzaam ondernemen | Gemeente Utrecht, stel via het mail adres duurzaamondernemen@utrecht.nl jouw vraag of kom langs bij het Ondernemersloket!

Comments


bottom of page