top of page

Soprema 2e in de Utrechtse Innovatie top 20

Op 10 februari vond de finale van de Utrechtse Innovatie top 20 plaats tijdens de Nationale Week van de Circulaire Economie. De volledige top kwam aan bod in korte fotocompilaties die de genomineerden zelf hadden ingestuurd. De vijf beste inzendingen kregen de ruimte om hun innovaties te pitchen, waarna de jury vragen kon stellen. Op basis daarvan is de uiteindelijke winnaar gekozen.


Soprema Center, gevestigd op bedrijventerrein Nieuw Overvecht zat bij deze top 5 en werd die avond uiteindelijk tweede met hun plan om grootschalig EPS afval in te zamelen en te verwerken tot XPS (isolatiemateriaal). Op 16 maart organiseert Soprema een open dag als aftrap van deze nieuwe manier van afvalverwerking. Iedereen die regelmatig (schoon)piepschuin als restproduct heeft mag dit vanaf 16 maart gratis bij Soprema aan de Tennesseedreef 28 inleveren, en hoeft hiervoor niet naar de milleustraat.


Soprema is ervan overtuigd dat de vraag naar een circulair isolatiemateriaal als XPS de komende jaren alleen maar toe zal nemen. ‘Voor Soprema is het daarom zaak om vanuit heel Europa zoveel mogelijk EPS en XPS naar haar XPS-fabriek in Tongeren te krijgen. Het opzetten van zo’n inzamelsysteem is niet eenvoudig. Het vergt vasthoudendheid, inventiviteit en ondernemerschap, eigenschappen waar Soprema bekend om staat. Ook in de bouwwereld komt veel EPS en XPS vrij, bijvoorbeeld snijafval dat vanaf de bouwplaats moet worden afgevoerd. Dat werd altijd beschouwd als afval maar voor Soprema is het juist een grondstof waarmee ze een belangrijke bijdrage aan de circulaire economie levert.'


'Tijdens de uitzending in februari kreeg het publiek en de kijkers thuis de kans om te stemmen en zo te beslissen over de publieksprijs. Circulair ondernemen is de toekomst. De continuïteit van onze maakindustrie, bouw, landbouw en vele andere sectoren staat met het realiseren van circulaire innovaties.'


In Utrecht werken veel ondernemers aan de meest uiteenlopende circulaire innovaties. Om deze Utrechtse ideeën en initiatieven op de kaart te zetten en elkaar te laten inspireren organiseert de provincie Utrecht, VNO-NCW Midden, Gemeente Amersfoort, UTRECHT10 en de Rabobank de Utrechtse Circulaire Innovatie Top. Alle ingestuurde innovaties zijn terug te vinden op Home – Utrechtse Circulaire Innovatie Top 20.


Bekijk hier de flyer met de uitnodiging voor de open dag van Soprema:


Inloopdag_16_maart_2023_Utrecht_20230217_Flyer(A5)_DPN
.pdf
Download PDF • 2.91MB


Comentários


bottom of page