top of page

Verslag kwartaalbijeenkomst 27 juni

Op dinsdag 27 juni kwamen we met ruim veertig ondernemers bij elkaar voor een zomerse editie van de kwartaalbijeenkomst. We waren deze editie te gast bij Tuinvereniging Ons Genot. Een toepasselijke plek, want het thema dat deze editie centraal stond was: onbebouwde ruimte. Voorzitter van de tuinvereniging, Harry de Groot, heette ons welkom en vertelde over zijn vereniging met ruim 200 leden.


De volgende kwartaalbijeenkomst is op 10 oktober.

Ons genot

Het tuincomplex wordt door de leden zelf onderhouden, alles vrijwillig. Er is veel algemeen werk zoals de paden, de heggen en de tuin in het middenstuk. Daarnaast maakt de vereniging van het snoeiafval met een groot wormenhotel eigen compost. Het valt op dat het tuincomplex goed wordt gebruikt door ondernemers van het bedrijventerrein die 's middags een rondje lopen over het terrein. Dat is precies de bedoeling! Het tuinencomplex is de groene long van het bedrijventerrein. Daarom is de tuin in de zomer iedere dag toegankelijk.

Klimaatadaptieve bedrijventerreinen

Charlotte Ernst en Gian Colangelo van Cistain gaan nog deze zomer aan de slag met de aanpak klimaatadaptieve bedrijventerreinen. Ze gaan in opdracht van het Ondernemersloket kijken wat plekken op het bedrijventerrein zijn waar het groen makkelijk verbeterd kan worden en waar het groen te verbinden. Zodat vogels en insecten makkelijk door het gebied kunnen bewegen. En het ook voor mensen een aantrekkelijk gebied wordt om te lopen en fietsen. Daarnaast gaan ze met ondernemers die willen vergroenen aan de slag om op eigen terrein aanpassingen te doen. Deze eerste ingrepen zijn concrete voorbeelden voor anderen die aan ook aan een toekomstbestendig bedrijventerrein willen bijdragen. Wil je meedoen? Meld je dan bij het loket.


Bomenplantdag

Op 7 april was het bomenplantdag. Ook bedrijventerrein Nieuw Overvecht deed mee. Ondernemers die zich hadden opgegeven kregen gratis bomen en struiken aangeplant op hun eigen terrein. Onder andere Veilinghuis Peerdeman en vandestreekBier deden mee. Op 7 november 2023 is de volgende bomenplantdag. Wil je ook gratis bomen of struiken laten planten? Meld je dan bij het loket. Heb je vragen over hoe het precies is z’n werk ging, neem dan contact op met de ondernemers die je voorgingen.


Slimme regenton

Gijs Wanders van gemeente Utrecht zoekt een locatie voor de Slimme Reizende Regenton. De Slimme Regenton is bedacht om de stad minder kwetsbaar te maken voor extremer weer, met periodes van hevige regen en periodes van droogte. Doordat de regenton gekoppeld is aan de lokale weersvoorspelling kan deze optimaal gebruikmaken van zijn capaciteit door zichzelf te legen voor een grote regenbui. De regenton wordt op verschillende locaties voor een tijdelijke periode geplaatst, met als doel om bewustwording en kennis over slimmer omgaan met regenwater te creëren. Mensen die langs de Slimme Regenton lopen kunnen zelf met een QR code de regenton besturen, om meer info te vinden maar ook om wat water weg te laten lopen als demonstratie. Heb je een geschikte en zichtbare plek om de ton te plaatsen? Meld je bij het loket.

Update 13 juli '23: de slimme regenton gaat waarschijnlijk een plek krijgen op het bedrijventerrein. We maken binnenkort bekend waar!


Omgevingsvisie Overvecht

Irmo Kaal van gemeente Utrecht nodigde ondernemers uit om op dinsdag 4 of donderdag 6 juli in gesprek te gaan over de omgevingsvisie Overvecht, tijdens een speciaal hiertoe ingelast spreekuur bij het Ondernemersloket. Tijdens het spreekuur kon je reageren op afbeeldingen, stellingen en reeds benoemde relevante thema’s, maar je mocht ook zelf thema’s aandragen die voor jou belangrijk zijn. Is het niet gelukt om langs te komen? Tot 16 juli kan je ook online reageren. In september/oktober komt er nog een participatieronde waarbij de voorlopig keuzes worden voorgelegd. Op de website www.utrecht.nl/omgevingsvisie lees je wat een omgevingsvisie precies is en hoe je mee kan doen.


Aanpak Zijstraten

Kunstenaars Marije Lieuwens en Tian Teng vroegen ondernemers om na de bijeenkomst te reageren op de definitieve voorstellen voor de aanpak van de zijstraten. Met alle feedback die is opgehaald worden de plannen verder aangescherpt en als projectplan ingediend bij de gemeente. Binnenkort lees je hier meer over op deze website.


Langdurig parkeren

Het Ondernemersloket krijgt veel klachten binnen over auto’s en aanhangers die langdurig parkeerplekken bezetten. Daar willen we graag iets aan doen. Maar dat is niet eenvoudig. Openbare parkeerplaatsen mogen namelijk gebruikt worden voor het parkeren van auto’s en aanhangers. In veel gevallen is er geen overtreding waarop de eigenaar van de auto of aanhanger aangesproken kan worden. Daarom vragen we hulp van ondernemers en eigenaren. Heb je een opmerking of idee voor dit probleem? Stuur dan een mail naar het loket.


Betaald parkeren

Vanaf volgend jaar wil de gemeente Utrecht beginnen met het invoeren van betaald parkeren in heel Utrecht. Het is niet zo dat automobilisten vanaf dat moment overal in de stad moeten betalen. Het proces is opgedeeld in drie blokken en zoals het er nu uitziet geldt in 2034 overal in Utrecht betaald parkeren. Bedrijventerrein Nieuw Overvecht is ingedeeld in het laatste blok (invoering tussen 2031 en 2034). Ondernemersvereniging Nieuw Overvecht, - Cartesius en Lage Weide hebben alle drie een zienswijze op het plan ingediend. Meer informatie over de invoering is te vinden op deze website van de gemeente.


Glasvezel internet

Momenteel voert DELTA Netwerk een inventarisatie uit op het bedrijventerrein Nieuw Overvecht. DELTA onderzoekt of er genoeg ondernemers interesse hebben in een glasvezel internet verbinding. Ondernemers kunnen vóór 15 juli hun interesse laten weten via de website van DELTA. Ondernemers betalen dan geen aansluitkosten van €1500,- en kunnen al een abonnement afsluiten vanaf €45,- per maand. Bij genoeg interesse zal DELTA de glasvezelverbinding aanleggen. Aanmelden en meer informatie lezen kan hier.


Hackathon Ondermijning

In samenwerking met Team Ondermijning van gemeente Utrecht heeft een hackathon plaatsgevonden met 22 trainees van de gemeente. Tijdens de hackathon stond het thema ‘Ondermijning op bedrijventerrein Nieuw Overvecht’ centraal. De opdracht was om te onderzoeken hoe de meldingsbereidheid kan worden verbeterd. In drie groepen is er vanuit verschillende invalshoeken geprobeerd om de tanden te zetten in dit hardnekkige probleem. Tijdens de kwartaalbijeenkomst is door +/- 20 ondernemers de keuze gemaakt voor het beste idee. De trainees van Plan Drie bedachten een actie met een bon onder de voorruit die verwijst naar ‘snel geld verdienen’ en wonnen! Binnenkort meer op de website van het loket over de uitrol van dit idee.


Afsluitend was het tijd voor een heerlijke barbecue met halal vlees en ruime keuze voor vegetariërs. Was je er niet bij? Dan zien we je graag de volgende keer op 10 oktober!Comments


bottom of page